Resultado da pesquisa (2)

Termo utilizado na pesquisa Salmonella serotypes

#1 - Biofilm formation capacity of Salmonella serotypes at different temperature conditions

Abstract in English:

Salmonella spp. are one of the most important agents of foodborne disease in several countries, including Brazil. Poultry-derived products are the most common food products, including meat and eggs, involved in outbreaks of human salmonellosis. Salmonella has the capacity to form biofilms on both biotic and abiotic surfaces. The biofilm formation process depends on an interaction among bacterial cells, the attachment surface and environmental conditions. These structures favor bacterial survival in hostile environments, such as slaughterhouses and food processing plants. Biofilms are also a major problem for public health because breakage of these structures can cause the release of pathogenic microorganisms and, consequently, product contamination. The aim of this study was to determine the biofilm production capacity of Salmonella serotypes at four different temperatures of incubation. Salmonella strains belonging to 11 different serotypes, isolated from poultry or from food involved in salmonellosis outbreaks, were selected for this study. Biofilm formation was investigated under different temperature conditions (37°, 28°, 12° and 3°C) using a microtiter plate assay. The tested temperatures are important for the Salmonella life cycle and to the poultry-products process. A total of 92.2% of the analyzed strains were able to produce biofilm on at least one of the tested temperatures. In the testing, 71.6% of the strains produced biofilm at 37°C, 63% at 28°C, 52.3% at 12°C and 39.5% at 3°C, regardless of the serotype. The results indicate that there is a strong influence of temperature on biofilm production, especially for some serotypes, such as S. Enteritidis, S. Hadar and S. Heidelberg. The production of these structures is partially associated with serotype. There were also significant differences within strains of the same serotype, indicating that biofilm production capacity may be strain-dependent.

Abstract in Portuguese:

Salmonella spp. são um dos mais importantes agentes causadores de doenças transmitidas por alimentos em vários países, inclusive no Brasil. Produtos avícolas e ovos são os principais alimentos envolvidos na transmissão dos sorovares de Salmonella que são responsáveis por surtos de salmonelose em humanos. Salmonella possui a capacidade de formar biofilmes em diversas superfícies. O processo de formação de biofilme depende da interação entre as células bacterianas, a superfície de adesão e as condições do ambiente onde a bactéria se encontra. Estas estruturas favorecem a sobrevivência bacteriana em ambientes hostis, como em matadouros-frigoríficos e em indústrias processadoras de alimentos. Biofilmes são um grande problema em saúde pública, pois a ruptura destas estruturas pode provocar a liberação de microrganismos patogênicos e, consequentemente, a contaminação dos produtos. O objetivo deste estudo foi avaliar a capacidade de produção de biofilme por diferentes sorovares de Salmonella submetidos a quatro temperaturas de incubação. Cepas de Salmonella de 11 sorovares foram selecionadas. A produção de biofilme foi avaliada através do método de incubação em microplacas de poliestireno incubadas a 37°, 28°, 12° e 3°C. Estas temperaturas são importantes durante o ciclo de vida de Salmonella e para o processamento de produtos avícolas. Do total de cepas avaliadas, 92,2% foram capazes de produzir biofilme em pelo menos uma das quatro temperaturas testadas. Neste estudo, 71,6% das cepas produziram biofilme a 37°C, 63% a 28°C, 52,3% a 12°C e 39,5% a 3°C, independentemente do sorovar. Os resultados indicam uma forte influência da temperatura na produção de biofilme, especialmente para os sorovares S. Enteritidis, S. Hadar e S. Heidelberg. A produção de biofilme está parcialmente associada com o sorovar da cepa. Também foi observado que existe variação quanto à produção destas estruturas dentro de um mesmo sorovar, indicando que possivelmente a produção de biofilme é cepa-dependente.


#2 - Salmonella contamination in animal-derived-meals used in feed manufacturing

Abstract in English:

From three feed factories in the State of São Paulo, Brasil, 204 samples of animal-derived meals were collected, of which 158 were meat-meals, 25 were feather-meals, 16 were feather and viscera-meals, three were viscera-meals and two were bone-meals. All of them were-t:o be employed in feed mixtures. The samples were bacteriologically processed and from the total 204, as many as 77 were contaminated with salmonellae, from one to six serotypes being identified in individual samples. The proportion of infected samples were respectively: 39% of the meat-meals, 16% of the feather-meals, 63% of the feather and viscera-meals, 33% of the viscera-meals and 50% of the bone-meals. The most frequent represented serotypes were Salmonella cerro (19 samples) and S. havana (17 samples). Better results were obtained by the use of selenitenovobiocin broth than by employement of tetrathionate-novobiocin broth, in both cases after a pre-enrichment in Ringer 1/4.

Abstract in Portuguese:

Foram analisadas 204 amostras de farinhas de origem animal, empregadas na elaboração de rações em três fábricas situadas no Estado de São Paulo, correspondendo a 158 amostras de farinha de carne, 25 amostras de farinha de pena, 16 amostras de farinha de pena e víscera, três amostras de farinha de vísceras e duas amostras de farinha de osso. Das 204 amostras, 77 estavam contaminadas por Salmonella. Essas 77 amostras, individualmente albergavam salonelas de um a seis sorotipos. O percentual de positividade foi de 39%, 16%, 63%, 33% e 50%, respectivamente, para as farinhas: de carne, de pena, de pena e víscera, de víscera e osso. Os sorotipos mais freqüentes foram Salmonella cerro (19 cepas) e S. havana (17 cepas). Melhores resultados foram conseguidos a partir do caldo selenito-novobiocina, com relação ao caldo tetrationatonovobiocina, após pré-enriquecimento das amostras em solução de Ringer 1/4.


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